Genel Bilgiler

Eğitimin Amacı ve Kapsamı

Nöropsikolojik değerlendirme eğitiminin temel amacı, beyin hasarları sonucu bozulan bilişsel yeteneklerin, standardize nöropsikolojik testler aracılığıyla ölçülmesi ve elde edilen bilişsel profilin beyin hasarıyla olan ilişkisini kurabilme yetkinliğinin katılımcılara kazandırılmasıdır.

Bu eğitim programında, nöropsikolojik değerlendirmenin kuramsal temelleri aktarıldıktan sonra, 40 yılı aşkın birikimiyle Prof. Dr. Öget Öktem tarafından kurulan Çapa Klinik Nöropsikoloji Laboratuvarı’nın kullandığı Çapa Nöropsikolojik Testler Bataryası‘ndaki testlerin uygulama, puanlama ve yorumlama süreçleri detaylı bir şekilde öğretilecektir.

Eğitimin son aşamasında ise katılımcıların, deneyimli klinik nöropsikoloji uzmanlarının gerçekleştirdiği test uygulamalarını ve değerlendirmeleri gözlemlemesi hedeflenmektedir. Bu sürecin ardından uzman gözetiminde bizzat test uygulamaları yapacak ve bu uygulamalara yönelik alacakları geri bildirimlerle hasta raporlarını yetkin bir şekilde hazırlama becerisi kazanacaklardır.

Kurların Genel Çerçevesi


  • Birinci Kur: Nöropsikolojik değerlendirmenin temel prensiplerinden bilişsel nöroanatomiye, zihinsel fonksiyonları etkileyen nörolojik hastalıklardan nöropsikometriye ve etik ilkelere kadar geniş bir yelpazede kuramsal bir altyapı sunulacaktır. Bu kur, sonraki uygulamalı kurlar için sağlam bir temel oluşturarak hastalıklara yaklaşımda önemli bir formasyon kazandırır.

  • İkinci Kur: Standart bir nöropsikolojik test bataryasında yer alan testlerin her birinin kullanım amacı, uygulama ve puanlama teknikleri ile elde edilen sonuçların normlar doğrultusunda nasıl yorumlanacağı uygulamalı olarak öğretilecektir.

  • Üçüncü Kur: Üç aşamalı yoğun bir uygulama eğitimi verilecektir. Katılımcılar, deneyimli klinik nöropsikologlarla eşleştirilerek;

    • İlk aşamada 30 saatlik test uygulaması izleyecek,
    • İkinci aşamada uzman gözetiminde 15 saat test uygulayacak,
    • Son aşamada ise uygulama yaptığı her bir hastanın testiyle ilgili geri bildirimler alarak değerlendirme raporu yazma becerisi kazanacaktır.

    Buna ek olarak, 15 saatlik bir rotasyon ile farklı bir uzmanın çalışmalarını da gözlemleyerek çeşitli uygulamaları görme imkanı bulacaktır.