Genel Bilgiler

Eğitimin Amacı ve Kapsamı

Nöropsikolojik değerlendirme eğitiminin amacı, beyin hasarları neticesinde bozulan bilişsel yetilerin standardize nöropsikolojik testlerle sınanması ve elde edilen bilişsel profilin beyin hasarıyla ilişkisini kurabilme becerisinin kursiyerlere kazandırılmasıdır.

Bu eğitimde nöropsikolojik değerlendirmenin temelleriyle ilgili kuramsal bir eğitim verildikten sonra, 40 yılı aşkın süredir hizmet veren ve Prof. Dr. Öget Öktem’in kurucusu olduğu Çapa Klinik Nöropsikoloji Laboratuvarı’nın kullandığı Çapa Nöropsikolojik Testler Bataryası‘ndaki testlerin uygulama-puanlama-yorumlaması öğretilecektir.

Son kurda ise kursiyerlerin, klinik nöropsikoloji uzmanları tarafından hastalara uygulanan testleri ve yapılan değerlendirmeleri izlemeleri, sonraki aşamada uzman gözetiminde hastalara test uygulamaları ve nihayet bu uygulamalarla ilgili geribildirim alarak hasta raporlarını yazma becerisi kazanmaları amaçlanmaktadır.

Kurların Genel Çerçevesi
Birinci kurda nöropsikolojik değerlendirmenin temel ilkelerinden bilişsel nöroanatomiye, zihni bozan nörolojik hastalıklardan nöropsikometriye ve etik ilkelere uzanan kuramsal bir eğitim verilecektir. Bu eğitim sonraki kurlar için temel oluşturması nedeniyle önemlidir. Bu eğitimle birlikte hastalıklara yaklaşım için önemli bir formasyon oluşturulmaktadır.

İkinci kurda​ standart bir nöropsikolojik test bataryasında bulunan testlerin tek tek kullanım amacı, nasıl uygulanıp puanlandığı ve sonuçların normlar çerçevesinde nasıl yorumlandığının eğitimi verilecektir.

Üçüncü kurda ise üç aşamalı olarak uygulamalı bir eğitim verilecektir. Kursiyerler klinik deneyimi olan klinik nöropsikologlarla eşleştirilecek, kursiyer, eşleştirildiği nöropsikoloğun çalıştığı klinikte ilk önce 40 saatlik test uygulaması izleyecek, sonraki aşamada uzman gözetiminde 15 saat test uygulayacak ve son olarak da uygulama yaptığı hastaların her birinin testleriyle ilgili geri bildirim alarak değerlendirme raporu yazma becerisini kazanacaktır.​